Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

Savjeti
Odhrana vjeverica Ispis E-mail
Vjeverica
Svake godine u naš Centar dolaze male bebe vjeverice iz svih dijelova Hrvatske ali njaviše iz urbane sredine Zagreba koji je na svu sreću još uvijek pun parkova a i praktično je u sklopu parka prirode Medvednica. No na žalost, male vjeverice bilo da se nađu na meti predatora (mačke, vrane) često i padaju s granja kod prvih izlazaka iz gnijezda ili jakih naleta vjetra ili kiša

Opširnije...
 
Osnove držanja kopnenih kornjača Ispis E-mail
Osnove držanja kopnenih kornjača
sAVJETIU slijedećem članku informirati ćemo vas o držanju kopnenih kornjača  koje se najčešće drže kao ljubimci  s obzirom na to da mi se čini da ljudima nije u potpunosti jasno kako te kornjače držati, a posebno mi se čini da ima puno nedoumica kako ih ispravno hraniti. U posljednjih nekoliko godina otkrilo se puno toga o njihovim nutritivnim zahtjevima, te so odbacilo dosta toga što se do tada preporučali.
Opširnije...
 
Pazite na ježeke!!!! Ispis E-mail
Pazite na ježeke!!!!
Pazite dok vozite da ne pogazite ježiće, jer sada dolazi vrijeme ježić-beba.
Opširnije...
 
Zbrinjavanje orlova u Centru za zbrinjavanje divljih životinja (AWAP) Ispis E-mail
Orao štekavacNa znanstveno - stručnom sastanku Veterinarska znanost i struka", Zagreb 26.listopada 2007. održali smo izlaganje o prihvatu orolova u Centar za zbrinjavanje.  Prošireni sažetak daje uvid o tome koji orlovi i što je s njima rađeno u našem Centru.
Opširnije...
 
Ježevi Ispis E-mail
Jež
Foto: Masa Bajc
Najveći problem za ježeve predstavlja sve veći  broj prometnica na kojima svake godine stradava veliki broj ježeva naročito u doba paranje ili pak kada mali ježići dovoljno odrastu da počinju samostalan život. Naravno da je to povezano upravo s njihovom velikom aktivnošću u sumrak, odnosno noću te ih je tako teško na vrijeme uočiti na cesti, kao i naravno sve  veći  broj automobila čak i na lokalnim prometnicama.
Opširnije...
 
Hranjenje ptica zimi Ispis E-mail

ImagePostoje dva sasvim oprečna mišljenja o tome da li je potrebno ptice u prirodi hraniti tijekom zimskih mjeseci. Postoji teorija kako dohranjivanje ptica zimi nije potrebno te da ih treba prepustiti prirodnom odabiru pri čemu će samo najotpornije i najsnalažljivije ptice preživjeti. No, treba imati na umu da je u današnje vrijeme većina ptica ugrožena utjecajem čovjeka kako u urbanim tako I u ruralnim područjima: (gubitak staništa i hrane, zagađenost vodenih tokova, iskrčivanje velikih površina za poljoprivredne kulture, upotreba umjetnih gnojiva, itd.).

Opširnije...
 
Kako uloviti i transportirati životinje u Centar? Ispis E-mail
ImageKada nađete ozlijeđenu  divlju životinju u svakom slučaju trebate biti vrlo oprezni.
Stoga mlađim osobama, odnosno djeci savjetujemo da dobro zapamte mjesto gdje su našli na takvu životinje i odmah obavijeste roditelje ili nekog starijeg u blizini a da sami ne love takve životinje kako ne bi bili sami ozlijeđeni pri takvom poslu.

Opširnije...