Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 
Međunarodna akcija za zaustavljanje ilegalnog lova na Malti Ispis E-mail
BirdLife
BirdLife International poziva na potpisivanje peticije kojom se nastoji potaknuti vladu Malte na zabranu i zaustavljanje lova na zaštićene ptičje vrste. Taj poziv prenosimo i ovdje s obzirom na to da se radi o vrstama ptica koje seobom dolaze u naše i druge Europske krajeve upravo preko Malte gdje su izložene krivolovu vrlo visokog inteziteta.

BirdLife Malta (BirdLife partner) i partneri BirdLife International u Europi i Africi pokrenuli su međunarodnu kampanju čiji je cilj malteški premijer Lawrence Gonzi tražeći pravilno provođenje EU Direktive o pticama, koja je u velikoj mjeri zanemarena nakon učlanjenja u EU. Značajan dio ove kampanje je međunarodna peticija, koju možete potisati ovdje .

BirdLife Partneri traže kraj ilegalnog ubijanja zaštićenih ptica selica na koje se redovito puca na Malti. BirdLife također zahtijeva da malteška Vlada osigura da se proljetni lov i stupičarenje na grlice Streptopelia turtur i Prepelice Coturnix coturnix nikada više ne dopusti na otoku.

"Ilegalni lov na Malti jako je zabrinjavajući za BirdLife International partnerstvo zbog visokog stupnja nezakonitih aktivnosti i nedostatak učinkovitih vladinih akcija protiv njega", komentirao je Angelo Caserta - regionalni direktor BirdLife International europske divizije u Bruxellesu.

"BirdLife nije protiv legalnog lova, i ne podržava bilo kakav turistički bojkot protiv Malte kako pogrešno tvrdi lovački lobi. Ne dovode Maltu na loš glas oni koji pozivaju na obustavljanje ilegalnog lova, nego krivolovci koji pucaju na iste ptice u koje u drugim zemljama ulažu milijune eura kako bi ih zaštitili. Vlasti inzistiraju na umanjivanju prave veličine krivolova i suzdržavaju se od poduzimanja djelotvornih mjera za ukidanje ove prakse ", dodaje.

Ima oko 12000 lovaca na otočiću – to je najveća gustoća lovaca po četvornom kilometru u Europi. Malteški lovci legalno mogu loviti 32 vrste u jesen i imaju najdulju sezonu lova na ptice u Europi, koja traje pet mjeseci.

Zbog svog strateškog položaja na Europsko-afričkoj migracijskoj ruti, Malta ima dug i impresivan popis vrsta ptica s ukupno 389 zabilježenih vrsta. Od tog broja, više od 170 vrsta redovito leti preko Malte u velikom broju. Znanstvenu alarmantnu studiju provodi BirdLife Malta koja je od 1960-ih pokazivala da ptice iz barem 48 zemalja (36 u Europi i 12 u Africi) koriste Maltu tijekom svojih migracija.

Zaštitari na Malti odavno promatraju raširen ilegalan lov na zaštićene ptice prilikom svakog seobenog razdoblja u proljeće i jesen. U rujnu prošle godine, BirdLife Malta otkrila je zakopane ostatke više od 200 zaštićenih ptica u šumama na sjeveru otoka koji lovci intezivno koriste. Ti ostaci uključuju eju močvaricu - Circus aeruginosus, škanjca osaša Pernis apivorus i gaka - Nycticorax nycticorax. Do današnjeg dana još nitko nije optužen, a vlasti nisu dale nikakvu izjavu.

"Nedostatak konkretnih i djelotvornih mjera protiv nezakonitog lova na ptice, od strane malteške vlade, štetan je za predanost i zamah unutar BirdLife Afrikog Partnerstva za očuvanje, educiranje i, najvažnije, zalaganje za provođenja zakona, od strane vlade, za zaštitu ptica selica", rekla je dr. Paulin Ngeh - BirdLifeovog zapadno-Afrički podregionalni koordinator.

BirdLife Malta vjeruje da se tisuće zaštićenih ptica, uključujući rijetke grabljivice kao što su: gotovo ugrožene stepska eje - Circus macrourus, orlovi kliktaši - Aquila pomarina i rizične bjelonokte vjetruše - Falco naumanni, kao i čaplje, rode i druge zaštićene ptice ilegalno ubijaju svake godine.

Bob Elliot, voditelj istrage za RSPB Škotska (BirdLife u Velikoj Britaniji), bio je svjedok nezakonitog lova na ptice na Malti tijekom BirdLife Malteškog kampa za očuvanje. On je rekao: "Malta je jedino mjesto gdje ne želite vidjeti grabljivicu u niskom letu jer će zasigurno biti upucana zbog nedostatka zaštitara ili policije na tom poručju". G. Elliot je rekao da je bio zaprepašten veličinom ilegalanog lova i stupičarenja na Malti. "U Škotskoj, bilježimo prosječno 60 slučajeva ilegalnog lova na divlje ptice svake godine. Samo na Malti BirdLife je zabilježio 2100 incidenata u 2008. godini. Škotska je 250 puta veći od Malte i ima najgori ugled u smislu kriminala koji je vezan za divljinu u cijeloj Velikoj Britaniji, ali Malta i dalje drži vodeću poziciju u ligi".

Unatoč lošoj praksi u provođenju zakona za zaštitu ptica selica, malteška vlada još jednom razmatra otvaranje sezone proljetnog lova na grlice i prepelice. To će učiniti usprkos Europskom sudu pravde koji je presudio da je Malta prekršila Direktivu o pticama dozvoljavnjem proljetnog lova na grlice i prepelice nakon priključenja u Europsku Uniju.

Predsjednik BirdLife Malte Joseph Mangion zaključuje: "Malta je pokazala da ne može staviti van snage proljetni lov. Svaki put kad Vlada otvara sezonu za ograničeni lov, ona otvara vrata za lovce da ubijaju zaštićene vrste. Svaka akcija odavno je zakašnjela. Sada je vrijeme za politiku koja je u skladu sa zakonom."
 
Izvori: