Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

Civilizacijska sramota Hrvatske – hrvatsko nepotpisivanje rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav Ispis E-mail

Nakon brojnih izvještaja o kašnjenju Hrvatskih institucija u postizanju uvijeta za potpisivanje rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, unatoč tome što je Hrvatska bila jedna od prvih inicijatora tog vrlo važnog projekta i za prirodu i ljude koji žive s njom, ovdje objavljujemo otvoreno pismo udruge Baobab koje su potpisali dr. sc. Olga Jovanović i Goran Šafarek, dipl. ing.:


Postoje vrlo jake indicije da ministar gospodarstva Popijač, nakon što je blokirao proglašenje Regionalnog parka Mura-Drava, te tražio ukidanje statusa ekološke mreže (buduće Natura 2000- obaveza za ulazak u EU), sad blokira i proglašenje bisfernog rezervata (BR), kategorija UNESCO-a, u koju su upisana i Plitvička jezera i Grad Dubrovnik. To je trebao biti najveći takav rezervat u Europi, uz bok najpoznatijim parkovima u svijetu poput Denalija na Aljasci i Serengetija u Africi. Rezervat biosfere zapravo je više turistički brand nego stvaran oblik zaštite. Zašto ministar gospodarstva sprečava promociju ovakve iznimne civilizacijske tekovine? Vjerojatno zato što se zalaže za gradnju hidroelektrana (HE) na Dravi.

Apsolutno je jasno da Hrvatska treba investicije i oživljavanje građevinskog sektora, odnosno oživljavanje gospodarstva u globalu. Također, Hrvatskoj nasušno treba energija, ali isto tako energetski sektor nam daje nepotpune, a nerijetko i lažne informacije. Koristeći se potrebom za energijom i posebice krizom, guraju se davno napušteni projekti, iznimno štetni kako za prirodu i običnog čovjeka, ali i za gospodarstvo. Ako su već potrebne investicije, zašto novci moraju ići baš HEP-u, tvrtki ogrezloj u skandale i korupciju, blagajni pojedinih stranaka? Posljednji primjer trafostanice sa Srđa pokazuje kako HEP troši novce građana za grupicu bogatih moćnika, a ne za dobrobit svih nas!

Da Vlada RH zaista želi razvoj podravskog kraja, odavno bi izgradila najavljenu i toliko željenu autocestu do Koprivnice, kako je pred izbore žarko obećavala. Ceste bi stvarno podigle gospodarstvo i izvoz, a ne devastirajuća hidroelektrana!

Ministarstvo opetovano ignorira ogromne štete u okolišu, što i nije toliko čudno, ali to što ignorira ekonomske štete je neoprostivo. U prilogu možete pronaći popis dijela šteta koje stvaraju hidroelektrane. Da li se time se ministar pokazuje nekompetentnim, jer bi baš on kao ministar gospodarstva trebao dobro znati sve troškove i pravu cijenu HE, a ne samo profite HEP-a od prodane struje. Ili ministar gospodarstva namjerno skriva pravu cijenu izgradnje HE?

Ministarstvo gospodarstva u ovom slučaju "ucjenjuje" javnost investicijama i radnim mjestima, dobro znajući što će građani u ovo doba krize automatski odabrati. Također, stvari se postavljaju na "ili čovjek ili priroda", odnosno "ili želite gospodarski napredak ili očuvanu prirodu", znajući unaprijed da će građani uvijek odabrati svoj komoditet. No nikad ne nude alternativu koja bi uključivala i prirodu i čovjeka, kroz npr. razvoj ekoturizma. Upravo Vlada koja je na sve moguće načine ugnjetavala prava radnika dok je pogodovala tajkunima, sada u ime tih radnika i radnih mjesta pogoduje moćnicima iz HEP-a na megalomanskim i destruktivnim projektima.

Nakon što je pokazana sva besmislenost lažnog marketinga HEP-a (poput nepostojećih radnih mjesta na najnovijoj HE Lešće), sada ministarstvo gospodarstva kreće na možda najveće licemjerje – proglašava HE kao održivi razvoj. Podsjetimo, održivi razvoj je razvoj koji zadovoljava potrebe sadašnje generacije, ne ugrožavajući pritom budućnost sljedećih generacija.

Međutim, HE uništavaju jednu od te dvije komponente – budućnost sljedećih generacija, odnosno okoliš, a sa stanovišta čovjeka, omogućuju samo proizvodnju struje, ali onemogućuju skoro sve ostale djelatnosti – turizam, poljoprivredu, šumarstvo… Da ne govorimo o kvaliteti života građana Podravine, nečeg što se ne može izraziti u novcima!

Postavlja se i pitanje da li Hrvatska nema drugog izlaza iz krize nego de facto prodajom hrvatskih rijeka Rusima, kako se iščitava u vijestima, o najavama ruskog investiranja u HE na Dravi i da li je razlog novim megalomanskim gradnjama privid o gospodarskom razvoju? Da li je novo zaduživanje i nova prodaja Hrvatske izlaz iz krize?

Ovi potezi Vlade podsjećaju na Maocetungov poduhvat s čelikom – Kina je u najcrnje doba komunizma zbog imidža postala svjetski lider u proizvodnji čelika (i to nekvalitetnog i neupotrebljivog), ali  je potom uslijedila velika glad i upropaštena gotovo sva ostala privreda.

Da li bi ministar HEP-u prodao i Plitvička jezera, samo pod izgovorom "investicija" i "radnih mjesta", da bi energetski lobi gradio i dalje trošio novce na skandale i afere? Tko je ministar Popijač da blokira civilizacijske tekovine poput nacionalnih parkova, opravdavajući se uvijek otrcanim frazama poput "razvoja zemlje"? Da li ministar gospodarstva zna da sprečava hrvatsko područje da stane uz bok s najpoznatijim nacionalnim parkovima širom svijeta? Da li ministar gospodarstva tako uništava sve grane gospodarstva samo da bi energetski lobi mogao zarađivati na nama? Da li zna da blokiranjem proglašenja zaštićenih područja i izgradnjom HE na Dravi zauvijek onemogućava razvoj turizma na ovim rijekama?

Ministre Popijač, kad već imate stotine milijuna eura za gradnju, izgradite nam toliko željenu autocestu, a ne pogubne hidroelektrane na Dravi! Time ćete uistinu potaknuti investicijske cikluse i razvoj gospodarstva!

Prilog:
Prava cijena HE na Dravi – HE nisu ni zelene niti jeftine!
Cijena izgradnje je uvijek mnogo veća od najavljene, a održavanje HE također. U svjetskom prosjeku je izgradnja HE uvijek na kraju skuplja za 56% od planirane cijene! Proizvodnja struje nikad nije kao što je predviđana. U prosjeku ona iznosi svega 40% od instalirane snage. HEP je uložio do sada mnogo napora da HE  prikaže kao velikim napretkom. Spominjana je zaposlenost, no podsjećamo, današnje su HE u potpunosti automatizirane, najbolji slučaj je HE Lešće bez IJEDNOG zaposlenog. Jedan od najjačih argumenata bio je razvoj turizma, no Institut za turizam je kod izgradnje najnovije HE izjavio da HE nisu turistički potencijal nigdje u svijetu pa tako ni u Hrvatskoj. Ta je propaganda išla tako daleko da je utjecaj na okoliš prikazivan pozitivnim, iako HE potpuno brišu prirodnu rijeku.

Osim toga, HE potpuno poremećuju sustav rijeke. Štete se ispoljavaju kroz drastične promjene u razini podzemnih voda. To ima velik utjecaj na sušenje šuma i nastanaka višemilijunskih šteta. Sušenje šuma hrasta lužnjaka u velikoj šumi Repaš zbog promjena razine podzemnih voda uzrokovala bi štete od stotina milijuna eura! Poremećene podzemne vode imaju utjecaj i na poljoprivredu. HE zaustavljaju protok sedimenta te uzrokuju pojačanu eroziju rijeka. Osim šteta od erozije, novci građana odlaze na skupe radove Hrvatskih voda od ispravljanja posljedica izgradnje tih istih HE. Radovi bi koštali na stotine milijuna kuna!

HE sprečavaju male poplave, ali upravo one najblagotvornije koje donose plodno tlo, pročišćavaju vodu u rukavcima, mrtvicama i poplavnim šumama. HE međutim ne samo da ne sprečavaju velike poplave, nego ih pojačavaju. Dokaz za to su posljednje poplave u pakistanu u čijem su uzroku značajnu ulogu odigrale upravo velike brane. Klima postaje sve ekstremnija, nepredvidljiva te će prijetnja od velikih poplava biti sve veća.  Izgradnja HE u Hercegovini smanjila bi dotok rijeke u plodnu dolinu Neretve te bi more jače ulazilo u Neretvu. Time bi se zasolilo mukom stvarano plodno tlo i nastale bi ogromne štete, neizmjerno veće štete od profita prodane struje iz spomenutih HE!

Svjesni smo da promocija štednje, obnavljanje energetske mreže te ulaganje u istinski obnovljive izvore (npr. vjetar, sunce) neće u potpunosti riješiti problem opskrbe, ali će ga u značajnoj mjeri smanjiti. Provođenjem tih mjera, HEP ne bi imao potrebu za izgradnjom novih HE na Dravi čiji je planirani doprinos ionako premali, naspram njihove ogromne cijene!