Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

O Udruzi Ispis E-mail

AWAP - Udruga za zaštitu divljih životinja osnovana je formalno u svibnju 2002. a nakon deset godina rada pokušaja da se uspostavi sistem pružanja pomoći upravo divljim životinjama kao jednoj od najugroženijih kategorija životinja. Naime Zakon o zaštiti prirode do izmjene eksplicitno je branio bilo kakvu  manipulaciju divljim životinjama te su se tako stvarale apsurdne situacije u Imagekojoj  se ozlijeđenim divljim životinjama nije niti smjela pružiti prva pomoć niti rehabilitacija dok su te životinje nesmiljeno stradavale u prometu, krivolovu, raznim namjernim sakaćenjima u pojedinim dijelovima R Hrvatske u kojima vlada praznovjerje naročito prema nekim pticama grabljivicama.

Stoga je sazrijevanjem demokracije i općih uvjeta mogućnosti registracija civilnih i neprofitnih udruga uz posebne dozvole (čije ishođenje je trajalo više od pola godine) udruga konačno i registrirana.

Osnovni sadržaji djelatnosti udruge su:

- okupljanje građana koji se bave zaštitom divljih životinja ili se za nju zauzimaju - prima obavijesti o divljim životinjama dojavama lokalnog stanovništva ili stručnih službi nacionalnih parkova, parkova prirode, veterinarskih ambulanti o ozlijeđenim divljim životinjama te skrbi o unesrećenim divljim životinjama u suradnji s nadležnim stručnim državnim institucijama

- promicanje i unapređivanje svijesti ,naročito mladih o suživotu s divljim životinjama na teritoriju R Hrvatske kao dijela svjetske biološke raznolikosti

- organizira radionice, seminare , predavanja, tribine te druge oblike prezentacije koji populariziraju zaštitu divljih životinja

- ostvaruje suradnju s domaćim i inozemnim udrugama i organizacijama koje promiču zaštitu prirode i životinja

- zbrinjavanje zaplijenjenih životinja kako egzotičnih tako i divljih u nelegalnom prijelazu, nelegalnom posjedovanju ili neadekvatnom držanju ,osiguranavanje provedbe CITES konvencije)

- te cijeli niz aktivnosti u skladu s člankom 7 statuta udruge

ImageSam rad zasniva se na vrlo jednostavnoj shemi.

- prihvaćanje životinje (odlazak po životinje, dogovor s nalaznikom, inspektorat kod zapljena i sl.)

- pregled i pružanje pomoći, veterinarska obrada

- othrana mladunčadi

- svakodnevna briga (hranjenje,čišćenje, previjanja, davanje terapije, nabavka hrane)

- rehabilitacija

- dogovor o postupanju (Ministarstvo kulture- Uprava za zaštitu prirode)

- puštanje u prirodu /vraćanje u zemlju iz koje su životinje krimjučarene
-  trajno zadržavanje
- uzgoj rijetkih vrsta

Da bi se životinje uopće mogle na nekom mjestu sabirati i pružati im se pomoć trebalo je osigurati zemljište te čitav niz infrastrukturnih objekata ,  volijera,  bazena za rehabilitaciju ptica močvarica, kamenjara za boravak kornjača itd. Bata Ingeborg i Zoran Horvat dali su na raspolaganje zemljište površine 12 000 m2 te osigurali većinu navedene  neophodne infrastrukture uz nesebičnu pomoć u izgradnji pojedinim volonterima te i financijskoj pomoći i pomoći u građevinskom materijalu članova udruge Vlaste i Gordana. Nakon registracije udruge državne institucije odgovorne za divlje životinje posebno su ocijenile i vrednovale naš trud , posebno zaštićene vrste , te su i otvorile formalno Centar za zbrinjavanje divljih životinja s namjerom da nam olakša rad i financijski pomogne daljnju izgradnju i rad samog Centra.

Zahvaljujemo svim prijateljima,  nekolicini volontera koji su pomogli izgradnju u Centru, osoblju Uprave za zaštitu prirode Ministarstva kulture, te stručnim suradnicima poput dr. Radovića i drugih stručnjaka Ornitološkog zavoda HAZUA, Veterinarskog fakulteta, te cijelom nizu kolega iz veterinarskih stanica,  dr. Šešiću, Zoo vrtu Zagreb na nesebičnoj pomoći  na čistoj volonterskoj osnovi.

Također zahvaljujemo i pozivamo na daljnju suradnju sve građane diljem lijepe naše domovine da nam se i dalje obraćaju kada pronađu unesrećene divlje životinje čiji entuzijazam ponekad i nas oduševi i daje nam poticaj za daljnji rad..

 

 

Formalni podaci:

Udruga za zaštitu divljih životinja

Association for Wild Animals Protection (AWAP)

Sjedište: Siget 6, 10000 Zagreb

 

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

Rescue Centre for Confiscated and Injured Protected Wild Animals

Kraj Gornji, Zaprešić,

Jablanska 17 a

10 293

 

Kontakti (Contact):

 
Tel/fax  +385 1 339 2795

 
GSM :    +385 98 281 648 (Zoran Horvat)

               + 385 091 2302 215 ( Ingeborg Bata)

 

e-mail :  Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

 

www.awap.hr

 

Žiro račun    :               2360000-1101601213, Zagrebačka banka

(transfer account)