Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

AKCIJA PCAP INT. ZA SPAŠAVANJE RODA Ispis E-mail
PCAP Int. je oko 21 h zaprimio dojavu ljudi iz sela Zamršje kod Rečice, da je žestoko nevrijeme u njihovom selu oborilo gnijezdo s rodama. Starije rode su se uspjele skloniti, a gnijezdo s 3 mladunca je palo na zemlju. Lokalni pčelar Siniša Stanar ih je pokupio i stavio u kartonske kutije te se javio nama. Naša ekipa je došla do njega oko 22 h. Dva mladunca su sasvim zdravi, dok jedan ima težak dvostruki vanjski prijelom lijeve noge. Kako se g. Stanaru te iste večeri rodio sin i u tijeku je bila bučna proslava na kojoj je bilo oko 30 ljudi, PCAP Int. je sve 3 rode uzeo sa sobom da ih skloni iz bučnog okoliša. Rode su odvezene u veterinarsku ambulantu "Pet Plus" u Karlovac (vl. Nina Domišljanović, 047/421-136), gdje je ranjenoj rodi stavljena udlaga i imobilizirana noga, a ostala 2 ptića su smješteni na mirno, suho i tiho mjesto u ambulanti. O cijelom slučaju je obaviještena udruga AWAP, koja se brine za zbrinjavanje divljih životinja, kako bi ih mogli preuzeti. Riječ je o specijaliziranoj udruzi koja je prije dvije godine preuzela i dvije čaplje koje je PCAPInt. spasio iz Duge Rese, uz pomoć lokalnog MUP-a. Idući dan su djelatnici Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode (ova uprava sada spada pod Min. kulture!) i djelatnici udruge AWAP (Assotiation for Wild Animal Protection) preuzeli postradale rode. Prebačene su u prihvatilište za divlje životinje koje vodi AWAP. Stručnjaci Ministarstva i AWAP-a vjeruju da će se dvije neozlijeđene rode moći sasvim vratiti u prirodu nakon što provedu u prihvatilištu AWAP-a oko mjesec dana, jer su već prilično velike i uskoro će moći letjeti. Što se tiče ranjene rode, njezin lom noge će također biti operiran u veterinarskoj ambulanti AWAP-a te će se vidjeti da li će se oporaviti i moći uspješno vratiti u prirodu. Djelatnici AWAP-a su nam ovom prilikom rekli i o sudbini dvije dugoreške sive čaplje. Jedna je nažalost uginula u njihovom prihvatilištu tijekom liječenja slomljenog krila, dok se druga oporavila i uspješno je vraćena u prirodu.