Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

Orao štekavac u oluji iščašio rame Ispis E-mail
Večernji list Večernji list  27.07.2005 - Poslije olujna nevremena koje je nekoliko puta opustošilo Zagrebačku i okolne županije, azil za divlje životinje u Kraju Gornjem kraj Pušče zatrpan je ranjenim sovama ušarama i kukuvijama, škanjcima i drugim zaštićenim grabljivicama. Među posljednjima je stigao i orao štekavac s ozlijeđenim ramenom. 

Štekavac, kojega smo dobili s područja Čazme, jedina je vrsta orla koju još možemo vidjeti u Hrvatskoj, a u azilu ih sad imamo čak pet na liječenju. Posljednji će, nadamo se, ipak poletjeti natragu prirodu kaže dr. vet. med. Ingeborg Bata, voditeljica azila i predsjednica Udruge za zaštitu divljih životinja (AWAP).Većina ptica, kaže naša sugovornica, izudarana je u oluji ili je stradala pod polomljenim granama i drvećem, neke od njih ne mogu ni stajati. Ptići ispali iz gnijezda uglavnom su dobro, no pretpostavlja se kako je nađeno mnogo više stradalih životinja, kojima nalaznici ne znaju pružiti valjanu pomoć.

Stoga iz azila mole građane koji nađu ranjene ptice i ostale divlje životinje da im se jave na telefone 01/3392-795 i 098/281-648 ili inspektoratu Uprave za zaštitu prirode. Sve ćemo ih zbrinuti, iako je s trenutačnih 300 stanovnika azil već sada prebukiran. Samo u lipnju dobili smo 30 ranjenih životinja, mahom ptica. No zbog proljetnih radova, košnje i slično, mnogo je i ranjenih srna i lanadi. Lane kojemu je kosilica presjekla nogu, na žalost, nismo uspjeli spasiti, a tri su se otrovala i u zagrebačkoj posljemenskoj zoni, u Parku prirode Medvednica. Građani, čini se, ne štede otrov na poljima kaže I. Bata ističući kako se o svim životinjama AWAP brine isključivo volonterski.

Zagreb je azilu za pomoć u ovoj godini dao samo 8800 kuna, a iako je lov i spašavanje stradalih divljih životinja u gradu i okolici u opisu živoderskog posla, živoderi ih ne znaju hvatati pa i dalje zovu AWAP da im pomogne. Apsurdno, ali istinito, u AWAP-u su se za to natjecali i na raspisanu natječaju, pa su odbijeni vjerojatno zato što to ionako rade besplatno, kaže Ingeborg Bata.

Da nema dobročinitelja, u azilu ne znaju ni kako bi sve životinje prehranili. Svakoga dana njegovi stanari pojedu, naime, 400 jednodnevnih pilića, 10 kilograma ribe i 15 kilograma mesa. Za manje ptice i rodarice treba pak osigurati zrnevlje, kruh za patke i labudove, posebnu smjesu za srne...

 

 Autor JOLANDA RAK ŠAJN