Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

Operirana ženka orla Klokotaša otputovala u Poljsku Ispis E-mail
ImageVjesnik 15. veljače 2003. Operirana ženka orla klokotaša otputovala u Poljsku
ZAGREB, 14. veljaće - Mlada ženka rijetke i ugrožene vrste orla klokotaša (Aquila clanga), koja je u siječnju pronađena prostrijeljenog krila u Parku prirode "Lonjsko polje", zalijećena je i u petak je zrakoplovom otputovala u Zoološki vrt u poljski grad Poznan  u kojem je i Centar za reprodukciju i reintrodukciju ptica grabljivica. Mlada ženka orla klokotaša u Poljsku je otputovala uz pratnju članova Hrvatskog ornitološkog društva i Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP.
Ptica je u naše krajeve vjerojatno došla u potrazi za hranom, a netko joj je krilo prostrijelio sačmom iz lovaćke puške. Nakon što su je tako ozlijeđenu pronašli, operirana je na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.
U postoperativnom zbrinjavanju sudjelovali su Ministarstvo zaštite okoliša i
Zavod za ornitologiju HAZU- a, Hrvatsko ornitološko društvo i Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP iz Zagreba, koja je poslije
preuzela brigu o ranjenoj ptici.
Unatoć žurnom zbrinjavanju i trudu svih sudionika ozljeda je takva da se mlada ženka orla ne može vratiti u prirodu, jer više ne može letjeti.
Hrvatsko ornitološko društvo uspostavilo je kontakt sa Centrom za reprodukciju i reintrodukciju ptica grabljivica u Poznanu u kojem će biti smještena i sudjelovati u programu reprodukcije.
Za njezin put zrakoplovom hrvatsko i poljsko ministarstvo zaštite okoliša izdali su potrebna CITES dopuštenja, a ishođena su i potrebna veterinarska dopuštenja.
Orao klokotaš je jedna od najugroženijih europskih ptica grabljivica. Na području Europe, bez Rusije, gnijezdi se tek 70 parova, i to uglavnom u Poljskoj, doznaje se u Ministarstvu zaštite okoliša. (Hina)