Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

Prepoznata važnost centara za zaštitu životinja Ispis E-mail

Vjesnik, 22. prosinac 2006
VijesnikZAGREB - Zbog širenja gradova stradavaju divlje živoinje. S namjerom da im se pomogne, u Hrvatskoj već više od 15 godina, zahvaljujući entuzijazmu pojedinaca, postoje centri za lijećenje, oporavak i brigu o ozlijeđenim i zaplijenjenim životinjama. Novac namiću iz vlastitih sredstava i dobrovoljnih priloga, a prvi novac iz proračuna osiguran im je ovog prolječa.

 

Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture donijela je Odluku o sustavnom financiranju pet centara. Riječ je o Udruzi Sokolarski centar iz Šibenia, Eko-centru Caput Insulae Beli na otoku Cresu, Udruzi za zaštitu divljih žiotinja - AWAP iz Zagreba, Centru za zbrinjavanje živoinja Ruščica kod Slavonkog Broda i Aquariumu Pua. Novac od države nije velik, ali je znak da počinje prepoznavati važnost takvih centara. Od biologa dr. Goana Sušića iz Eko centra Caput Insulae Beli doznajeo da je oporavilište samo jedan segment zaštite supova, ali vrlo značajan, jer ih je od 1996. kroz oporavilište prošlo oko 70. Kroz Sokolarki centar u Šibeniku unarag pet godina prošlo je oko 400 ozlijeđenih ptica grabljivica, od kojih je 67 posto vraćeno u prirodu.
Emilio Menđušia, voditelj Centra, kaže da se pripremaju za projekt povratka krškog sokola, čija je popuacija u Hrvatskoj mala i prieti joj izumiranje.

Udruga za zaštitu divljih životinja AWAP, u svom centru kod Zaprešića prihvaća sve vrste životinja. U proteklih pet godina kroz centar je prošlo oko 800 životinja. Zoran Horvat, voditelj Centra, napominje da treba riješiti i saupljanje životinja po terenu, jer država nikoga nijeovlastila niti financirala za
odlazak po životinje i njihovo spašavanje.

Gordana PETROVČIĆ