Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

Sova močvarica kritično je ugrožena vrsta u Hrvatskoj Ispis E-mail
Vjesnik, 24. ožujka 2005
ImageZAGREB - U Hrvatskoj jako rijetka i kritično ugrožena sova močvarica (Asio flammeus) pronađena je na otoku Pagu s otvorenim prijelomom krila, pa ju je jedan otočanin u subotu dovezao u Zagreb. Dan prije s Paga je dovezen i škanjac koji je zadobio ozlijede od nekog udarca. Sova je operirana u zagrebačkom zoološkom vrtu, a zatim, kao i škanjac, prebačena u Centar za spašavanje divljih životinja kod Zaprešića.

 Image

"U deset godina koliko je Centar otvoren u njemu nismo imali sovu močvaricu, a sada je i prvi put vidim u živo", rekla nam je veterinarka Ingeborg Bata, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu divljih životinja u sklopu koje radi Centar. Operacija je dobro prošla, no sova se vjerojatno neće moći vratiti u prirodu jer je ozljeda koju je imala dosta stara
. "Sova je vjerojatno zimovala na Pagu, jer se tamo ne gnijezdi. Pretpostavljamo da je došla iz sjeverne Europe ili , možda, Like, okolice rijeke Drave i Pokupskog bazena gdje se neredovito znala gnijezditi ", rekao nam je Dragan RadoviĆ, ravnatelj Zavoda za ornitologiju HAZU.
" Rijetkost je da ljudi toliki put prijeđu o svom trošku da bi nam dovezli pticu. Pa su ovi slučajevi za svaku pohvalu", rekla je Ingeborg Bata