Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 
Zimsko prebrojavanje ptica Ispis E-mail
Image Sudjelovali smo na Zimskom prebrojavanju ptica na Lipovljanski m ribnjacima koje se provodilo od 16-21.siječnja 2007 zajedno s djelatnicima Paka prirode Lonjsko polje i članova društva za zaštitu ptica i prirode.


 

 

 

Ukupno je izbrojeno 22 164 jedinke svrstane u 33 vrste. Iako smo nezadovoljni smanjivanjem  vodenih površina na jezirima naročito na Lipovljanskim  ribnjacima u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu povećao se broj ptica močvarica , a najbrojnije su dakako patke prema statistici parka prirode.

Na žalost u danu prebrojavanja nazočili smo i lovu, dakako Talijanskih lovaca, na patke čime je pokazano kako se na samo brojem odstreljenih jedinki nego i uznemiravanjem  ptica  u zimovalištima dodatno negativno  utiče na brojnost populacije uz dodatni gubitak staništa.

 

Image

Image