Vijesti

U pisarovini pušteno rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša

U Pisarovini smo 15. kolovoza pustili još pet  rehabilitiranih roda i 18 rehabilitiranih vjetruša. Hvale vrijedno  je kako  u Pisarovini, ljubaznošću koncesionara, možemo pustiti rode na samim ribnjacima kako bi odmah imale obilno hrane i vode.

Naime puštanje životinja na nekoj lokaciji nije baš tako čin koji relaksira; treba izabrati lokaciju gdje će životinja imati i vodu i hranu kako bi se što prije i bezbolnije uklopila u prirodu.

 

Kontakt

Udruga za zaštitu divljih životinja

Centar za zbrinjavanje divljih životinja

 

Kraj Gornji, Zaprešić, Jablanska 17 a 10 293

Tel/fax  +385 1 339 2795

GSM : +385 98 281 648 (Zoran Horvat) + 385 091 2302 215 (Ingeborg Bata)

Ova email adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili Javascript

Žiro račun: 2360000-1101601213, Zagrebačka banka


 

 

Novi život na Dravi za izgubljene ptice Ispis E-mail
Varaždinska dravska šuma U varaždinskoj dravskoj park šumi prošlog su tjedna na slobodu puštene dvadeset i dvije ptice koje su dosada bile na oporavku u zaprešićkoj Udruzi za zaštitu životinja AWAP. Riječ je o strogo zaštićenim vrstama ptica, vjetrušama i kukuvijama, koje su pronađene na području Varaždinske i Međimurske županije, a koje su zatim iz raznih razloga prebačene u Centar za zbrinjavanje životinja AWAP kod Zaprešića.

– Ptice su ili ispale iz gnijezda ili su bile otrovane, neke su stradale uslijed oluje ili su pak ostale nezaštićene zbog gubitka roditelja - rekla je Ingeborg Bata, voditeljica centra AWAP. – Kod nas su bile neko vrijeme na oporavku te su prošle kroz tri faze.

Prvo su bile smještene u terapijske boksove gdje su se oporavljale od zadobivenih ozljeda, nakon toga su bile smještene u voljere gdje već polako počinju letjeti, a u trećoj fazi smještene su u velike voljere u kojima se pripremaju za povratak u prirodu - rekla je dr. vet. medicine, Ingeborg Bata.

Prije puštanja u prirodu, ptice su morale steći dobru letnu kondiciju jer što manje lete, to im je nakon nekog vremena teško ponovno poletjeti. Ingeborg Bata je naglasila da se sklonjenim životinjama u Centru pruža sva potrebna njega i skrb.

- Ptice koje su jučer bile puštene u dravsku šumu, također su i prstenovane kako bi se pratio njihov daljnji boravak u prirodi - rekla je voditeljica zaprešićkog AWAP-a Ingeborg Bata.

U Zaprešiću priprema za povratak u prirodu

Varaždinskim krajem od prošlog tjedna ponovo lete kukuvije, latinskog naziva Tyto alba, te vjetruše, latinskog naziva Falco tinnunculus. U zaprešićkom Centru boravile su neko vrijeme, no Ingeborg Bata je naglasila jedno od nepisanih pravila, a to je da se uz nijednu od životinja nije preporučljivo posebno emotivno vezati.

– Naime, kod nas se sve ptice ponovno pripremaju za povratak u prirodu. Kukuvije su, primjerice, jako emotivno vezane uz čovjeka, zato im je i boravište često u drvenim, starim kućama, blizu ljudima - rekla je Ingeborg Bata. Vjetruša svoje gnijezdo gradi u crkvenim tornjevima i u napuštenim gnijezdima drugih ptica.

H. Hrman /Regionalni tjednik

 mojportal.comVARAŽDIN - U varaždinskoj dravskoj park šumi jučer su na slobodu puštene 22 ptice koje su dosad bile na oporavku u zaprešićkoj Udruzi za zaštitu životinja AWAP. Riječ je o strogo zaštićenim vrstama ptica koje su pronađene na području Varaždinske i Međimurske županije, a koje su zatim prebačene u Centar za zbrinjavanje životinja AWAP kod Zaprešića. Tijekom oporavka u Centru ptice su prošle kroz tri faze:

– Prvo su bile smještene u terapijske boksove gdje su se oporavljale od zadobivenih ozljeda, nakon toga smještene se u voljere gdje već polako počinju letjeti, a u trećoj fazi smještene su u velike voljere u kojima se pripremaju za povratak u prirodu - donali smo od voditeljica zaprešićkog AWAP centra Ingeborg Bate.

Prije puštanja u prirodu, ptice su morale steći dobru letnu kondiciju.No, nakon puštanja na slobodu priča za spašene ptice ne završava. Sve su prstenovane, pa će se pratiti njihov daljnji boravak u prirodi.

Piše: Siniša Kalajdžija | Foto: Siniša Sović | mojportal.hr 27.09.2007.